Hétvégi DIY projekt: Mézeskalács lépésről lépésre |
2011. november 18. péntek |
Lassan közeledik a karácsony, érdemes hát azon törni a fejünket, idén milyen új dologgal rukkolunk elő otthon. A mézeskalács nemcsak dekoratív, és ízletes dekoráció, hanem az elkészítése nagyon jó közös időtöltés lehet.
A mézeskalács házikó készítése egy kevés kézügyességet igényel, de megéri a fáradságot. Egy kicsit ráhangol az ünnepekre.
Hozzávalók:
A margarint, a cukrot, a mézet, a fűszereket és a kakaót egy lábasban összemelegítjük, és addig keverjük, míg a cukor elolvad. Hagyjuk hűlni, majd belekeverjük az egyik egész tojást, meg az egyiknek a sárgáját. A lisztbe keverjük a sütőport, a sót és hozzáadjuk a mézes keveréket. A robotgép dagasztólapátjával jól összekeverjük, deszkán átgyúrjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben kiszabhatjuk a ház elemeit. (2 db téglalap a teteje, 2 db a hosszabbik házfal, 2 db tűzfal, ami négyzetből és rajta egy háromszögből áll egyben kiszabva + a kéményelemek)
A sütőpapírt kicsit meglisztezzük, azon nyújtjuk ki a tésztát fél cm vékonyra. Kiszabjuk az elemeket, de érdemes csak a leeső darabokat kiszedni közülük. Így tartja meg a legjobban a formáját, mert nagyon fontos, hogy egyenes legyen minden olyan oldal, amit egy másikkal kell összeragasztani. A sütőpapírral együtt tesszük a tepsire.
A kisült elemeket olvasztott cukorral lehet összeragasztani. A ház egyik oldalát mártsuk bele a folyékony cukorba, és derékszögben nyomjuk hozzá a másik fal széléhez. Tartsuk egy darabig, míg megkeményedik. Vigyázzunk, mert a cukor nagyon forró, megégethetjük az ujjainkat!
A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, és annyi porcukrot keverünk hozzá, amennyit csak felvesz. Nagyon sűrűn folyós legyen.
A díszítés csak fantázia kérdése. Mindenféle színes cukorka használható hozzá, meg olajos magvak, de dekorálhatjuk csak cukormázzal is. Nagyon jól néz ki a barna tészta és a fehér cukormáz kombinációja. A színes díszítőelemeket mintarajzolással lehet helyettesíteni. Az nem ennyire csicsás, ellenben sokkal ízlésesebb, bár ezek a házikók így is, úgy is elég giccsesek, de pont ez benne a lényeg.
Díszítési ötletek
Ebből a mennyiségből kijön egy viszonylag nagy ház, és marad még annyi tészta, hogy akár a karácsonyfára is készíthetünk díszeket. Ha már vége az ünnepeknek, elfogyott minden sütemény, lelegeltük a karácsonyfáról a szaloncukrokat, nagyon jól jön a házikó. Ha túl kemény lenne, egy kis forralt borba mártogatva igazi csemege a hideg januári estéken.
Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is: |