advert 1
advert 2
advert 3
Hétvégi DIY projekt: Mézeskalács lépésről lépésre
2011. november 18. péntek

  Lassan közeledik a karácsony, érdemes hát azon törni a fejünket, idén milyen új dologgal rukkolunk elő otthon. A mézeskalács nemcsak dekoratív, és ízletes dekoráció, hanem az elkészítése nagyon jó közös időtöltés lehet.

 

 

 

 

 

A mézeskalács házikó készítése egy kevés kézügyességet igényel, de megéri a fáradságot. Egy kicsit ráhangol az ünnepekre. 

 

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 27 dkg méz
  • 18 dkg cukor
  • 15 dkg Rama margarin
  • ¾ csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál kakaópor
  • ¾ csomag sütőpor
  • csipet só
  •  2 tojás

 

 

 

  A margarint, a cukrot, a mézet, a fűszereket és a kakaót egy lábasban összemelegítjük, és addig keverjük, míg a cukor elolvad. Hagyjuk hűlni, majd belekeverjük az egyik egész tojást, meg az egyiknek a sárgáját. A lisztbe keverjük a sütőport, a sót és hozzáadjuk a mézes keveréket. A robotgép dagasztólapátjával jól összekeverjük, deszkán átgyúrjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük.

  

 

 

  Közben kiszabhatjuk a ház elemeit. (2 db téglalap a teteje, 2 db a hosszabbik házfal, 2 db tűzfal, ami négyzetből és rajta egy háromszögből áll egyben kiszabva + a kéményelemek)

 

 

 

  A sütőpapírt kicsit meglisztezzük, azon nyújtjuk ki a tésztát fél cm vékonyra. Kiszabjuk az elemeket, de érdemes csak a leeső darabokat kiszedni közülük. Így tartja meg a legjobban a formáját, mert nagyon fontos, hogy egyenes legyen minden olyan oldal, amit egy másikkal kell összeragasztani. A sütőpapírral együtt tesszük a tepsire.

 

 

 

 

  A kisült elemeket olvasztott cukorral lehet összeragasztani. A ház egyik oldalát mártsuk bele a folyékony cukorba, és derékszögben nyomjuk hozzá a másik fal széléhez. Tartsuk egy darabig, míg megkeményedik. Vigyázzunk, mert a cukor nagyon forró, megégethetjük az ujjainkat!

  

 

 

A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, és annyi porcukrot keverünk hozzá, amennyit csak felvesz. Nagyon sűrűn folyós legyen. 

 

 

 

  A díszítés csak fantázia kérdése. Mindenféle színes cukorka használható hozzá, meg olajos magvak, de dekorálhatjuk csak cukormázzal is. Nagyon jól néz ki a barna tészta és a fehér cukormáz kombinációja. A színes díszítőelemeket mintarajzolással lehet helyettesíteni. Az nem ennyire csicsás, ellenben sokkal ízlésesebb, bár ezek a házikók így is, úgy is elég giccsesek, de pont ez benne a lényeg.

 

 

  

 

 

Díszítési ötletek 

 

 

 

 

 

 

 

  Ebből a mennyiségből kijön egy viszonylag nagy ház, és marad még annyi tészta, hogy akár a karácsonyfára is készíthetünk díszeket. Ha már vége az ünnepeknek, elfogyott minden sütemény, lelegeltük a karácsonyfáról a szaloncukrokat, nagyon jól jön a házikó. Ha túl kemény lenne, egy kis forralt borba mártogatva igazi csemege a hideg januári estéken.

 

 

képek, forrás

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is:

 
Hozzászólások (3)
3 2011. december 22. csütörtök
szabobiq
azt szeretném kérdezni, hogy a jégcspokat hogyan lehet odaragasztani úgy, hogy ne essenek le?
2 2011. december 16. péntek
anett
nagyon szépek ezek a házikok!
1 2011. november 21. hétfő
angel8
Ezt mindenképpen meg fogjuk próbálni idén... :) Nagyon hangulatosak (és biztos finomak is) a kész házikók.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

szelibernadett


Ha Te is

- szeretsz szép dolgokat alkotni,

- szeretsz kreatívkodni,

- szeretnél magadnak igazi otthont, akkor összegyűjtöttem Neked rengeteg ötletet és inspirációt, hogy segíthessek.

  

Szeli Bernadett

szelidesign@gmail.com 

 



 

BÁJOS KARÁCSONYI ÖTLETEK

  Ha nincs ötleted a karácsonyi dekorációra, de nem szeretnél sokat költeni rá, esetleg vannak elfekvőben régi lim-lomok, nagymamától örökölt hiányos teáscsészék, evőeszközök, akkor nézd meg, mi mindent lehet egyszerűen és kevés pénzből kihozni az otthon talált kincsekből.

                                              >>>

Ez a webhely cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Ha többet szeretne megtudni a sütikről, azok kezeléséről és letiltásáról, olvassa el a kapcsolódó tájékoztatót: cookiepolicy.

EU Cookie Directive Module Information