advert 1
advert 2
advert 3
Karácsonyi sütik
2011. december 21. szerda

  Ha még nem készítettél az ünnepekre süteményt, melegítsd fel a sütőt 200 oC-ra és máris kezdődhet a sütés-főzés.

 

 

 

 

 

 

Mascarpones máktorta

 

 

Hozzávalók:

 

A tésztához

  • 15 dkg Rama
  • 5 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 25 dkg darált mák
  • 1 evőkanál tej (elhagyható)
  • 1 kisebb citrom reszelt héja

 

A töltelékhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl tejföl
  • 3 csomag vaníliás cukor

 

A díszítéshez

  • darált mák
  • málnaszemek
  • kevés porcukor
  • friss citromfűlevél

 

 

Elkészítés

 

A sütőt 165°C-ra előmelegítjük. A darált mákot az átszitált liszttel és a sütőporral összekeverjük. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A puha Ramát a porcukorral habosra keverjük. A citromhéjat lereszeljük és azt is hozzáadjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyesével a habos Ramához adjuk állandó, ám már csak rövid ideig tartó keverés közben. A fehérjét az összes kristálycukorral krémes habbá verjük. Rákanalazzuk a fehérjehab egyharmadát a Ramás alapra és összekeverjük. A maradék fehérjehabot is rászedve, a lisztes keverékkel óvatosan egyneművé keverjük. A formába töltve enyhén homorúra igazítjuk a tésztát és 45-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk, majd a tortaformába visszahelyezve rétegezzük a töltelékkel, amit csak össze kell keverni egy kézi habverővel. A tejfölös-mascarponés keverékből két evőkanálnyit félreteszünk a hűtőbe, a megtöltött torta mellé, melyet egy éjszakára ott dermesztünk. Másnap a formából kivéve átkenjük a torta oldalát a maradék krémmel és darált mákkal "panírozzuk". A kép alapján tovább díszíthetjük porcukorhintéssel, friss citromfűlevelekkel és málnaszemekkel.



Tippek


Nagyon finom és extra variáció, ha a mákos lapokat megtöltés előtt két rétegben vékonyan megkenjük áfonyalekvárral. A felső lapot nem kell megkenni. Mutatósabb és ízletesebb is lesz a tortánk. Ilyenkor málnaszemek helyett áfonyával díszítsük.

 

 

  

Aszalt meggyes csokoládés kalács

 

 

Hozzávalók:

 

A töltelékhez

  • 20 dkg aszalt meggy
  • 15 dkg tej-vagy étcsokoládé

 

Tésztához

  • 3 dl tej
  • 3 ek kristálycukor
  • 3 dkg Instant Élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 8 dkg Rama

 

A formáláshoz

  • finomliszt

 

A forma kikenéséhez

  • 2 dkg Rama

 

A lekenéshez

  • 1 tojás

 

A tálaláshoz

  • porcukor

 

 

Elkészítés

 

1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot elkeverjük benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.

2. A kétféle lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A tojást ráütjük, az olvasztott, de nem meleg Ramát rácsurgatjuk, a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb.50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 4 részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk, majd a durvára vágott vagy reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és kikent tepsire vagy püspökkenyér formába (őzgerincforma is lehet) tesszük. Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket felvert tojással lekenjük.

4. Kétféle módon süthetjük. Az egyik szerint a hideg sütőbe tesszük, amit ekkor közepes hőfokra bekapcsolunk (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C). Nagyjából 10 perc míg a sütő bemelegszik,¬ ezalatt még kel egy kicsit a tészta¬, majd a kalácsokat kb. 35 percig, tűpróbáig sütjük. A másik eljárás a megszokott: a lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra előmelegített sütőbe, és sütjük 35 percig.

5. Amikor kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a tetejüket porcukorral megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

 

 

Tippek

 

A tészta lekenéséhez elég egy fél tojás, így az a takarékos megoldás, ha ezt már az elején felverjük, és a felét beledagasztjuk a tésztába. Másik felét letakarva félretesszük a lekenéshez.

 

 

 

 Csokoládés isler

 

 

Hozzávalók:

 

A bevonáshoz

  •  10 dkg étcsokoládé

 

A töltelékhez

  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg reszelt étcsokoládé vagy csokoládédara
  • 20 dkg Rama

 

A tésztához

  • egy kevés só
  • fahéj
  • reszelt citromhéj
  • 10 dkg darált dió
  • 2 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 75 dkg finomliszt
  • 50 dkg Rama

 

 

Elkészítés

 

A liszttel elmorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót, reszelt citromhéjat, fahéjat, sót és tojást, majd sima tésztát gyúrunk. A tésztát fóliával betakarjuk és 2 órára hideg helyre tesszük. Ezután 4 mm vastagra nyújtjuk, korongokat szúrunk belőle, és a korongokat előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. A krémhez felolvasztjuk a Ramát, hozzáadjuk a cukrot, elfőzzük a Rama víztartalmát, majd hozzákeverjük az étcsokoládét, végül a folyékony tejszínt. Folyamatosan kevergetve kis lángon főzzük 2-3 percig. Ha a massza hűtőben lehűlt, óvatosan fölverjük, és nyomózsákba töltjük. A sütemény egyik felére rányomjuk a krémet, és egy másik koronggal befedjük. Az isler tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be, vagy az olvasztott csokoládéval berácsozzuk, és a közepébe pirított mogyorót nyomunk, illetve máshogyan is díszíthetjük

 

 

 

 Havas fenyők

 

 

Hozzávalók:

 

A tepsi kikenéséhez

  • Rama

 

A lekenéshez

  • 1 tojásfehérje

 

A nyújtáshoz

  • finomliszt

 

A tésztához

  • 1 tojássárgája
  • 12 dkg porcukor
  • 35 dkg finomliszt
  • 25 dkg Rama

 

A tetejére

  • porcukor
  • maréknyi tisztított pisztácia

 

Az összeállításhoz

  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 25 szem magozott aszalt szilva
  • 12-12 piros koktélcseresznye

 

 

Elkészítés

 

  A tésztához a lisztet a porcukorral összeforgatjuk, majd a Ramával elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadjuk, és addig gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Letakarjuk, és legalább 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután meglisztezett gyúrólapon 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egyenlő mennyiségben kiszúrunk belőle 3, 5 és 6 cm nagyságú csillagokat, amelyeknek a közepét hurkapálcával kilyukasztjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. A tojásfehérjét villával kissé felverjük, a csillagokat ezzel lekenjük. A pisztáciát apróra vágjuk, a tésztára szórjuk. Ramával kikent tepsibe rakjuk az azonos méretűeket. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), a nagysága szerint 6-9 perc alatt megsütjük. Sütés közben a belefúrt lyukak benőhetnek, ezeket melegen fúrjuk ki újra. Hurkapálcikából 6-7 cm-es darabokat vágunk, az egyik végüket kihegyezzük. A sárgabarackot negyedekbe vágjuk, ez lesz a fenyő törzse. A csillagokat nagyság szerint hármasával a hurkapálcikára tűzzük úgy, hogy közéjük barackot tűzünk, az így előkészített fenyőket 1-1 szem aszalt szilva talpazatra állítjuk. Amikor az összes kész, porcukorral megszórjuk. A koktélcseresznyéket félbevágjuk, a fenyők tetejére tűzzük: ez lesz a csúcsuk.

 

 

 Diós csiga muffinformában sütve

 

 

Hozzávalók:

 

A tésztához

  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,75 dl langyos tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 36 dkg finomliszt 
  • 1 tojás
  • fél mokkáskanál só
  • 3-4 dkg Rama

 

A töltelékhez

  • 6 dkg Rama
  • 6 dkg darált dió
  • 6 dkg porcukor

 

A nyújtáshoz

  • finomliszt

 

A forma kikenéséhez

  • 2 dkg Rama

 

A tetejére és az oldalára

  • 6 dkg Rama
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál főzőtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés

 

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a cukorral meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepét kimélyítjük. Beleütjük a tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, megsózzuk és 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. A vége felé az olvasztott Ramát is beledolgozzuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük. Ezalatt a töltelékhez a puha szoba-hőmérsékletű Ramát a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát finoman átgyúrjuk, majd enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. A diókrémmel megkenjük, ezt egy nedves késsel a legkönnyebb, majd akár a piskótatekercset, szorosan feltekerjük. Fontos, hogy 5-6 cm-nél ne legyen vastagabb, mert akkor nem fér bele a formába. Ezután 12 egyforma szeletre vágjuk. Oldalukat olvasztott Ramával egyenként körbekenjük, majd egy közepes muffin sütő
Ramával kikent mélyedéseibe fektetjük. Tetejüket a maradék Ramával megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 12 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszínnel meglocsoljuk és kb. 20 °C-kal erősebb lánggal további kb. 12 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük.

 

 

forrás

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is:

 
Hozzászólások (1)
1 2011. december 22. csütörtök
cucus
Kedves Bernadett! Köszönjük a változatos, hagyományos ízű,de mégis újdonságnak számító süteményeket!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

szelibernadett


Ha Te is

- szeretsz szép dolgokat alkotni,

- szeretsz kreatívkodni,

- szeretnél magadnak igazi otthont, akkor összegyűjtöttem Neked rengeteg ötletet és inspirációt, hogy segíthessek.

  

Szeli Bernadett

szelidesign@gmail.com 

 



 

BÁJOS KARÁCSONYI ÖTLETEK

  Ha nincs ötleted a karácsonyi dekorációra, de nem szeretnél sokat költeni rá, esetleg vannak elfekvőben régi lim-lomok, nagymamától örökölt hiányos teáscsészék, evőeszközök, akkor nézd meg, mi mindent lehet egyszerűen és kevés pénzből kihozni az otthon talált kincsekből.

                                              >>>

Ez a webhely cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Ha többet szeretne megtudni a sütikről, azok kezeléséről és letiltásáról, olvassa el a kapcsolódó tájékoztatót: cookiepolicy.

EU Cookie Directive Module Information