Karácsonyi sütik |
2011. december 21. szerda |
Ha még nem készítettél az ünnepekre süteményt, melegítsd fel a sütőt 200 oC-ra és máris kezdődhet a sütés-főzés.
Mascarpones máktorta
Hozzávalók:
A tésztához
A töltelékhez
A díszítéshez
Elkészítés
A sütőt 165°C-ra előmelegítjük. A darált mákot az átszitált liszttel és a sütőporral összekeverjük. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A puha Ramát a porcukorral habosra keverjük. A citromhéjat lereszeljük és azt is hozzáadjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyesével a habos Ramához adjuk állandó, ám már csak rövid ideig tartó keverés közben. A fehérjét az összes kristálycukorral krémes habbá verjük. Rákanalazzuk a fehérjehab egyharmadát a Ramás alapra és összekeverjük. A maradék fehérjehabot is rászedve, a lisztes keverékkel óvatosan egyneművé keverjük. A formába töltve enyhén homorúra igazítjuk a tésztát és 45-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk, majd a tortaformába visszahelyezve rétegezzük a töltelékkel, amit csak össze kell keverni egy kézi habverővel. A tejfölös-mascarponés keverékből két evőkanálnyit félreteszünk a hűtőbe, a megtöltött torta mellé, melyet egy éjszakára ott dermesztünk. Másnap a formából kivéve átkenjük a torta oldalát a maradék krémmel és darált mákkal "panírozzuk". A kép alapján tovább díszíthetjük porcukorhintéssel, friss citromfűlevelekkel és málnaszemekkel.
Nagyon finom és extra variáció, ha a mákos lapokat megtöltés előtt két rétegben vékonyan megkenjük áfonyalekvárral. A felső lapot nem kell megkenni. Mutatósabb és ízletesebb is lesz a tortánk. Ilyenkor málnaszemek helyett áfonyával díszítsük.
Aszalt meggyes csokoládés kalács
Hozzávalók:
A töltelékhez
Tésztához
A formáláshoz
A forma kikenéséhez
A lekenéshez
A tálaláshoz
Elkészítés
1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot elkeverjük benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
Tippek
A tészta lekenéséhez elég egy fél tojás, így az a takarékos megoldás, ha ezt már az elején felverjük, és a felét beledagasztjuk a tésztába. Másik felét letakarva félretesszük a lekenéshez.
Csokoládés isler
Hozzávalók:
A bevonáshoz
A töltelékhez
A tésztához
Elkészítés
A liszttel elmorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót, reszelt citromhéjat, fahéjat, sót és tojást, majd sima tésztát gyúrunk. A tésztát fóliával betakarjuk és 2 órára hideg helyre tesszük. Ezután 4 mm vastagra nyújtjuk, korongokat szúrunk belőle, és a korongokat előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. A krémhez felolvasztjuk a Ramát, hozzáadjuk a cukrot, elfőzzük a Rama víztartalmát, majd hozzákeverjük az étcsokoládét, végül a folyékony tejszínt. Folyamatosan kevergetve kis lángon főzzük 2-3 percig. Ha a massza hűtőben lehűlt, óvatosan fölverjük, és nyomózsákba töltjük. A sütemény egyik felére rányomjuk a krémet, és egy másik koronggal befedjük. Az isler tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be, vagy az olvasztott csokoládéval berácsozzuk, és a közepébe pirított mogyorót nyomunk, illetve máshogyan is díszíthetjük
Havas fenyők
Hozzávalók:
A tepsi kikenéséhez
A lekenéshez
A nyújtáshoz
A tésztához
A tetejére
Az összeállításhoz
Elkészítés
A tésztához a lisztet a porcukorral összeforgatjuk, majd a Ramával elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadjuk, és addig gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Letakarjuk, és legalább 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután meglisztezett gyúrólapon 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egyenlő mennyiségben kiszúrunk belőle 3, 5 és 6 cm nagyságú csillagokat, amelyeknek a közepét hurkapálcával kilyukasztjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. A tojásfehérjét villával kissé felverjük, a csillagokat ezzel lekenjük. A pisztáciát apróra vágjuk, a tésztára szórjuk. Ramával kikent tepsibe rakjuk az azonos méretűeket. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), a nagysága szerint 6-9 perc alatt megsütjük. Sütés közben a belefúrt lyukak benőhetnek, ezeket melegen fúrjuk ki újra. Hurkapálcikából 6-7 cm-es darabokat vágunk, az egyik végüket kihegyezzük. A sárgabarackot negyedekbe vágjuk, ez lesz a fenyő törzse. A csillagokat nagyság szerint hármasával a hurkapálcikára tűzzük úgy, hogy közéjük barackot tűzünk, az így előkészített fenyőket 1-1 szem aszalt szilva talpazatra állítjuk. Amikor az összes kész, porcukorral megszórjuk. A koktélcseresznyéket félbevágjuk, a fenyők tetejére tűzzük: ez lesz a csúcsuk.
Diós csiga muffinformában sütve
Hozzávalók:
A tésztához
A töltelékhez
A nyújtáshoz
A forma kikenéséhez
A tetejére és az oldalára
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a cukorral meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepét kimélyítjük. Beleütjük a tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, megsózzuk és 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. A vége felé az olvasztott Ramát is beledolgozzuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük. Ezalatt a töltelékhez a puha szoba-hőmérsékletű Ramát a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát finoman átgyúrjuk, majd enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. A diókrémmel megkenjük, ezt egy nedves késsel a legkönnyebb, majd akár a piskótatekercset, szorosan feltekerjük. Fontos, hogy 5-6 cm-nél ne legyen vastagabb, mert akkor nem fér bele a formába. Ezután 12 egyforma szeletre vágjuk. Oldalukat olvasztott Ramával egyenként körbekenjük, majd egy közepes muffin sütő
Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is: |