A cupcake őrület Amerikából indult, és nem véletlen, hogy már hozzánk is begyűrűzött, hiszen nemcsak az ízlelőbimbókat kényeztetik az apró sütik, hanem a szemet is. Angliában tündértortának hívják, és éppen illik rá a bájos elnevezés...
Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ez különösen előnyös volt az időt és energiát megspórolni kívánó háziasszonyoknak.
Ami a név kialakulását illeti, két teória létezik: az első szerint a sütiket eredetileg csészében (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat mérték ki csészével. A speciális muffin sütőformák a 20. században terjedtek el. A kezdetekben a cupcake-eket „number cakes"-nek vagyis "1-2-3-4 cakes-nek” hívták, mert igazán egyszerű volt megjegyezni a hozzávalók mennyiségét. A legelső fennmaradt recept: 1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt, 4 tojás, továbbá 1 bögre tej és egy kanál szódabikarbóna. Manapság a rengeteg féle hozzávalóból számtalan változatos ízű, stílusú cupcake készülhet.
Miért jó a cupcake?
A cupcake tulajdonképpen egy mini torta, amit mindig az alkalomhoz illően díszítenek, mázzal, krémmel, marcipánnal. Nem kell szeletelni, nem morzsálódik, és nem kell hozzá tányér sem. Csak megkaparintod, és egészben a tiéd. Senki sem eszegeti le a marcipánt a tortádtól, és a süti mérete nem a házigazda jóindulatán múlik. Ha egyszer kézbevetted, akkor biztosan meg is eheted! Népszerűek a mini cupcake-ek is, amelyek apró méretüknél fogva ejtenek kísértésbe (Amerikában léteznek mini cupcake-ekre specializálódott sütödék is).
Mi a különbség cupcake és muffin között?
A cupcake mindig édes, és általában díszítve van a teteje. De ha nincs díszítve, akkor sem automatikusan muffin! A cupcake alapvetően egy ünnepi alkalomra készült vaj alapú torta (cake). Ezzel szemben a muffin elkészítésében sokkal egyszerűbb, a száraz és nedves hozzávalók összekeverése után már süthető is, sokszor habverő sem kell hozzá. Olajjal készül, nem torta, hanem inkább egyfajta - nem élesztő alapú - tészta (quick bread), ami lehet sós is, általában reggelire vagy teához fogyasztják. Tehát nem a díszítésén múlik a különbség - bár ez az általános nézet - hanem inkább az elkészítési módján, és azon, hogy milyen alkalommal kerül asztalra.
A sikertörténet
A cupcake klasszikusan az amerikai gyerekzsúrok, szülinapok süteménye. A gyermeki világ nosztalgikus megidézése lett a siker alapja, hiszen az édesszájú felnőttben a régi időket, az otthon melegét kelti életre. A látványvilág, a sokrétű design lehetősége miatt pedig a divatos partik, rendezvények süteményévé avanzsált. Napjainkra a cupcake kirobbanó siker lett kulináris berkekben, az utóbbi évtizedekben több ezer vállalkozást alapítottak rá Amerikában, majd innen kiindulva Angliában, és fokozatosan egyéb európai országokban is elterjedt, terjed a divatja. A csokis és vaníliás még ma is klasszikus kedvencek, míg az extrémebb ízű sütiket a leghíresebb éttermek is étlapjaikra helyezik. Az igazi népszerűséget a Szex és New York című sorozat (Magnolia Bakery), illetve a Martha Stewart által kiadott könyv hozta meg.
Különleges alkalmak süteménye
A sütidesign nagy sikernek örvend a különleges alkalmakon, pl. esküvőkön, ünnepi, céges rendezvényeken, ahol nemcsak az íz, de a látvány is fontos. Egyre elterjedtebb az esküvői tortát kiváltó cupcake torony, ami nem más, mint egy több emeletes torta állvány cupcake-ekkel telerakva. A boldog pár a klasszikus tortavágás szertartását sem hagyja ki, ha az állvány tetején egy kisebb méretű - a cupcake-ekkel harmonizáló - torta is díszeleg. Esztétikus és praktikus, valamint a bőségszaru hatását kelti, hiszen az egyetlen nagy torta helyett sok gyönyörű mini torta várja a szépre és finomra vágyakozókat: akár egy egész asztal is telepakolható a sütikkel, színben, hangulatban hozzáillő virágokkal, dekorációs elemekkel díszítve. És mindez nem feltétlenül kerül többe, mint egy klasszikus esküvői torta.
Vanília cupcake hozzávalói
- 4 tojás
- 150 g vaj
- 150 g porcukor
- 200 g liszt
- 1 dl tej
- csipet só
- 1 csomag sütőpor
- vanília kivonat vagy fél vaníliarúd
A piskóta készítése során a habverő csak a legvégén, a tojásfehérje felverésénél kerül elő. Végig fakanállal kell dolgozunk.
A vajat vágjuk kis kockákra, hogy gyorsabban szobahőmérsékletűre melegedjen. A tojásokat válasszuk szét.
Keverjük ki a vajat a porcukorral, fakanállal, jó habosra.
Egyenként dolgozzuk bele a tojássárgákat, majd adjuk hozzá a tejet, és jól keverjük el. A lisztet és a sütőport szitáljuk bele, és keverjük el. Kaparjunk bele egy fél vaníliarúd magját, vagy tegyünk bele egy kevés vaníliakivonatot.
Habverővel verjük fel a tojásfehérjéket, és fakanállal keverjük bele a habot a masszába.
Ezek után kiporciózzuk a tésztát egy fagylaltadagolóval a papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformába. (DM-ben kapható)
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a formát, és 15-20 percig, tűpróbáig sütjük a tésztát (azaz amikor már nem ragad semmi a sütibe szúrt tűre, akkor van kész).
Hagyjuk kihűlni a tepsibe, és díszítsük kedvünk szerint.
Vajkrémes cukormáz hozzávalói
- 2 csésze (230 gr) szitált porcukor
- ½ csésze (113 gr) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 2 teáskanál tej vagy kávétejszín
- válogatott ételszínezékek (ha szükséges)
Verd fel a vajat addig, amíg az puha nem lesz. Add hozzá a vaníliakivonatot. Állítsd lassú fokozatra a mixert és egyenletesen adagold a cukrot. Add hozzá a tejet is és addig verd, amíg a máz világos és puha nem lesz (kb. 3-4 perc). Ha szükséges, adj még hozzá tejet vagy cukrot. Végül árnyald a cukrot a kívánt ételszínezékkel.
Ha szeretnéd az ünnepekere Te is kipróbálni, íme néhány igazi karácsonyi hangulatú tündértorta:
forrás, forrás, képek
Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is: |