Mire jó a csipkebogyó? |
2010. október 13. szerda |
A csipkebogyó a vadrózsa termése. A vadrózsa bokrok erdőszélen, cserjés domboldalakon, elvadult kertekben, kerítés mellett nőnek és érlelik be a gömb, tojás, vagy körte alakú és mindig tűzpiros álbogyóikat. Ezeket ősszel, a fagyok előtt, érett állapotban, de még keményen ajánlatos begyűjteni. Hogy mire valók?
A friss bogyóhúsnak igen magas a C-vitamin tartalma. A megszárított gyümölcshúsból elsősorban téli teát főznek, amely nem csupán kellemes ital, de csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a bélhurutot és javítja az emésztési folyamatot. A csipkebogyóból jóféle bor, pálinka, likőr, lekvár és szörp is készíthető.
Azonban dekorálhatunk is vele, hiszen a csodálatos piros bogyók nagyon jól érvényesülnek szinte minden környezetben.
|